Houtrot herstel


Houtrot:
Wat is houtrot?
Problemen met houten onderdelen zoals kozijnen, steunbalken en deuren ontstaan in de meeste gevallen door houtrot. In het vochtige Nederlandse klimaat ontstaan gemakkelijk schimmels die het hout aantasten. De ene houtsoort is gevoeliger voor houtrot dan de andere.

Hoe ontstaat houtrot?
Bij een houtvochtgehalte van meer dan 20% ontstaan de problemen. Door bouwkundige gebreken of achterstallig onderhoud komt dit vocht in de constructie. Hierdoor worden de houten onderdelen langzaam maar zeker a angetast en ontstaan problemen als lekkage en verzwakkingen van bouwconstructies.

Houtrot voorkomen:
Het motto “voorkomen is beter dan genezen” geldt in hoge mate voor houtrot. Door het hout zo droog mogelijk te houden wordt houtrot voorkomen. En als u een aantal zaken in acht neemt dan is de kans op houtrot aanzienlijk minder.

  • Zorg ervoor dat er geen inwatering plaatsvindt in houten constructies.
  • Voorkom schroef of spijkergaten in de constructie, mocht het wel nodig zijn , zorg er dan voor dat de gaten goed en droog zijn afgedicht.
  • Zorg ervoor dat verbindingen niet kieren of op andere wijze openstaan.
  • Zorg ervoor dat draaiende delen (zoals ramen en deuren) niet klemmen zodat vocht niet goed weg kan.
  • Hang- en sluitwerk moeten goed gemonteerd zijn zodat er zich geen vocht achter kan ophopen.

Als verf of lak van deuren of kozijnen afbladderen, kale plekken of scheurtjes ontstaan, moet dit zo snel mogelijk aangepakt worden om houtrot te voorkomen.

Houtrot herstel:
Om te voorkomen dat u uw kozijnen of deuren moet vervangen kunnen wij met onze technieken het hout renoveren met een speciaal daarvoor bedoeld product zodat het niet verder kan rotten en uw hout en schilderwerk weer jaren mee gaan, bovendien is het kosten besparend om niet al uw houtwerk te vervangen. Echter komt het toch nog wel eens voor dat het houtwerk al te veel is aangetast, in dat geval zal er een timmerman bij moeten komen. Wilt u dat wij uw houtwerk komen inspecteren belt u dan gerust voor een afspraak.

Meer over PD Schilderwerken? Lees verder

Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan. Vul het contactformulier in. Dan nemen we spoedig contact met u op.